uyelogin

Kitap Setleri

Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Elektrik Tarihi

Türkiye Elektrik Sanayi Birliği’nin 100. yıla armağanı olan “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Elektrik Tarihi”  kitabı enerji sektörüyle buluştu. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nda yapılan lansman ile  sektöre tanıtılan  eser Türkiye elektrik tarihini kapsamlı şekilde ele alan ilk eser olarak dikkat çekti.

Akademi, kamu, özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarından 32 uzmanın kaleme aldığı eser 30 konu başlığından oluşuyor ve 2 yıldan uzun bir sürede Cumhuriyetimizin 100. yılı için hazırlandı.

Enerji ve Tabii Kaynakalr Bakanlığı Bakan Yardımcıları Sn. Zafer Demircan, Sn. Abdullah Tancan ve Sn. Nevzat Şatıroğlu’nun TESAB Yönetim Kurulu üyeleri ve 400’den fazla sektör temsilcisinin katılımları ile açılışı yapılan lansmanda  Enerji Tarihi Çalışma Grubu Başkanı Ercüment Özdemirci, TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Benli ve Bakan Yardımcısı Zafer Demircan açılış konuşmalarını yaptı. 

TESAB Yönetim Kurulu Başkanı ve EÜAŞ Genel Müdürü Zafer Benli Cumhuriyetin 100. yılında birçok ulusal ve uluslararası organizasyon gerçekleştirdiklerini söylerken, Türk tarihinde elektriğin müstesna bir yere sahip olduğunun altını çizdi.  Bakan Yardımcısı Zafer Demircan ise, çalışmanın Türkiye’nin elektrik serüvende büyük bir öneme sahip olduğunu belirterek bu eserin güncellemeler ile yaşayan bir eser  olmasının önemine vurgu yaptı. 

Açılış konuşmaları sonrası “Cumhuriyetin 100. Yılında Türkiye Elektrik Tarihi” kitabının yazarlarına katkı ve emekleri için Teşekkür Belgeleri takdim edildi. Programa Tahsin yüksel Armağan moderatörlüğünde  Yunur Bekircan, Erdal Çalıkoğlu ve Dr. Naziye Özdemir’in konuşmacı oldugu  “Elektrik Tarihinde Yapısal Değişimler ve Kurumlar” ve Muzaffer Başaran moderatörlüğünde Nurhan Ozan, Gülcan Koca, Gaye Demirhan Başbilen ve Esen Erken Yıldız’ın konuşmacı oldugu “Elektrik Tarihinde Teknolojik Dönüşümler” konu başlıklı iki panel ile devam edildi.

Kitabı indirmek için tıklayınız

Kömür Politikaları Kitabı

TESAB yayınlarına bir yenisi daha eklendi; “Kömür Politikaları”

Kömür, özellikle sanayi devriminden sonar uzun yıllar dünyadaki tüm ülkeler için enerji sektöründe vazgeçilmez yerini korumuş, ülkelerin teknolojik gelişmesine parallel olarak enerji ihtiyacı artmış ve artan bu ihtiyaç kömür kullanılarak üretilen enerji ile karşılanmıştır. 1970’ler de petrol ve doğal gaz gibi diğer enerji kaynakları devreye alınsa dahi kömür, vazgeçilmezliğini korumuştur.

TESAB çatısı altındaki Çevre Koruma Çalışma Grubu üyesi bir grup uzman tarafından hazırlanan yayın 3 ana bölümden oluşmaktadır:

Yayın üç ana bölümden oluşmaktadır:

Birinci Bölüm; Türkiye’deki ve Avrupa’daki kömürün özellikleri, Türkiye’de, dünyada ve Avrupa Birliği’nde bulunankömür rezervleri, enerji sektöründe kömür kullanımının yıllara göre değişimi hakkında bilgi vermektedir.

İkinci Bölüm; Kömürün yanması sonucu oluşan emisyonların limit değerlerinin azaltımına yönelik, IED’nin güncellenmesi konusunda yapılan çalışmalar, AB üyesi devletlerin kömürden çıkış için hazırladıkları Ulusal Enerji ve İklim Planları (NECP), Ekim 2021’de Glasgow’da ve Kasım 2022’de Mısır’da yapılan Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı COP26 ve COP27’de alınan kararlar, AB’nin kömür sektöründeki istihdamı başka alanlara kaydırmak için yaptığı çalışmaları kapsamaktadır.

Üçüncü Bölüm; kömürün gazlaştırılması için kullanılan gazlaştırma yöntemleri, gazlaştırma yönteminin dünyadaki uygulamaları ve hidrojen üretimi ile ilgili bilgi vermektedir.
Yayının hazırlanmasında emeği geçen uzmanlara teşekkür eder, sektöre faydalı olmasını dileriz.

Kömür Politikalari Kitabı'nı indirmek için tıklayınız.

Küçük Modüler Reaktörler (SMR) Yayını

Eurelectric Türkiye Termik ve Nükleer Çalışma Grubu tarafından hazırlanan Küçük Modüler Reaktörler (SMR) yayını sektör uzmanlarının incelemesine sunulur. Alanında bir “ilk” olan yayın Küçük Modüler Reaktörler konusunda teknoloji, Ar-Ge çalışmaları, dünyada SMR teknolojisi geliştiren ülkeler ve uygulamaları, nükleer santral ve SMR karşılaştırma, SMR yatırım ve maliyeti ve ülkemizdeki nükleer çalışmanın tarihçesi yer aldı.


Ülkemiz elektrik enerjisi sektörüne faydalı olmasını dileriz. KÜÇÜK MODÜLER REAKTÖRLER (SMR) indir

 

 

 

Avrupa Yeşil Mutabakatı

Aralık 2019’da açıklanan Avrupa Yeşil Mutabakatı; 2050 yılında karbondan arındırılmış ilk kıta olma hedefi ile Avrupa’nın yol haritasını çizmekte ve Avrupa Birliği üye ülkeleri söz konusu belge hedefleri doğrultusunda kendi sektörlerini yapılandırmaktadır. Avrupa’nın en büyük ticaret ortaklarından biri olan ülkemizin bu gelişmelerin dışında kalmaması için konu ile ilgili olarak dünyada ve Avrupa’daki gelişmeleri yakından takip edilerek, her bir sektör ilgili bakanlıklar, kurum ve kuruluşlar ile sivil toplum kuruluşları tarafından çeşitli çalışmalar yapılmakta ve paylaşılmaktadır.

Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerinin ana konusundan birisi de elektrik enerjisi sektörü olup, Yeşil Mutabakatı bu açıdan incelemek, ülkemiz elektrik enerjisi sektörünü bu kapsamda değerlendirmek amacı ile TESAB Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Dr. İzzet Alagöz liderliğinde “EURELECTRIC Türkiye Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” oluşturulmuştur. Çalışma grubu tarafından Yeşil Mutabakattaki hedefler iklim değişikliği, sınırda karbon vergileri, yenilenebilir enerji, kömür, termik ve nükleer, e-mobilite, enerji verimliliği ve inovasyon başlıklarında ve ülkemiz elektrik enerjisi sektörü kapsamında değerlendirilerek ülkemiz için fırsatlar ve önerilerin de yer aldığı “AVRUPA YEŞİL MUTABAKATI ve TÜRKİYE ELEKTRİK ENERJİSİ SEKTÖRÜ DEĞERLENDİRMESİ” dokümanı hazırlanmıştır.

Ülkemiz elektrik enerjisi sektörüne faydalı olacağına inandığımız TESAB çalışmalarının ilk aşaması olan değerlendirme çalışması ilerleyen süreçte daha kapsamlı olarak irdelenecektir.

Avrupa-Yesil-Mutabakati-ve-Turkiye-Elektrik-Enerjisi-Sektoru-Degerlendirmesi.pdf

© 2021-2024 EURELECTRIC Türkiye
KVKK Aydınlatma Metni
Web Design

eurelectric powering people

tesablogo

Ara